Bilgi Al Hemen Ara

Otoskleroz (Kireçleme) Nedir?

Otoskleroz (Kireçleme) Nedir?

Otoskleroz orta ve iç kulaktaki kemiklerde yeniden kemik yapım yıkımı ile seyreden ve yeni kemik oluşumu ile sonuçlanan, buna bağlı olarak sesin içi kulak ve işitme sinirine ulaşmasını engelleyerek ilerleyici bir işitme kaybına neden olan bir hastalıktır. Çoğunlukla genç erişkin yaşta (30-40 yaş arası) ve kadın ağırlıklı olarak izlenir. Sadece insana özgü bir hastalıktır. Hastalar işitme kaybı, çınlama, uğultu, konuşulanları anlamada güçlük gibi şikayetlerle başvurur.

Kulakta Kireçlenmenin Sebepleri

Kireçlenmenin sebebi net olarak bilinmemektedir. Aynı ailede birden fazla görülebildiği için genetik yönü olduğu gösterilmiştir. Bununla birlikte kadınlarda, özellikle gebelik döneminde alevlenen yapısı nedeni ile hormonal sebepler de düşünülmektedir. Daha önce geçirilmiş kızamık enfeksiyonunun da tetikleyici faktör olduğu düşünülmektedir. Sadece insanlarda gözüktüğü için hayvanlar üzerinde çalışmalar yapılamamaktadır, bu nedenle deneysel çalışmalar yapılamamaktadır.

Kulakta Kireçlenme Nasıl Önlenir?

Sebepleri net olarak bilinmediği için önlemenin yolu da yoktur. Ancak başlamış olan otoskleroz durumunda, ilerleyici bir hastalık olduğu için, kemik yapım yıkımını düzenleyen, kemik erimesinde kullanılan bazı ilaçlarla ilerlemesi yavaşlatılabilmektedir.

Kulakta Kireçlenme Nasıl Önlenir?

Kulak Kireçlenmesi Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Otosklerozun kesin olarak tanısı ameliyathanede kemikçik zincirdeki çekiç-örs-üzengi hareketlerinin görülmesi ile koyulur. Tedavide de cerrahi ile kireçlene kemikçiklerin protez ile değişimi sağlanır. Ancak bu işlemin kalıcı işitme kaybı riski taşıması, tecrübe gerektiren bir cerrahi olması gibi nedenlerle cerrahi öncesi farklı metodlar da uygulanabilmektedir.

Cerrahi işlemin riskli ve hastaların genç hasta grubu olması nedeni ile işitme cihazları bir tercih olabilmektedir. Ayrıca ameliyat olamayacak hastalar için çok fayda sağlayan bir yöntemdir. İşitme cihazı sesin iletiminde bir problem olması nedeni ile çok iyi sonuçlar vermektedir.

Ayrıca hastalık tanısı koyulduktan sonra ilerleyici süreci yavaşlatmak için bazı ilaçlar kullanılmakta ve fayda saplamaktadır.

Kulak Kireçlenmesi Nasıl Temizlenir?

Otosklerozda temel sorun üzengi kemiğinin sesi iletmek için titreşme yapması gerekirsen, yeni kemik oluşumu nedeni ile hareketsiz kalmasıdır. Bu durumda ameliyathanede orta kulağa girip kemikçikler kontrol edilip tanı doğrulandıktan sonra, üzengi kemiğinin bir kısmı çıkarılarak yerine protez yerleştirilmektedir. Böylece sesin iletimi sağlanmaktadır. Kireçlenen kısımların tamamen temizlenmesi mümkün değildir.

Otoskleroz Genetik Yollarla Geçer mi?

Otoskleroz genetik yönü gösterilmiştir. Hastalarda ailesinden başka birinde bu hastalık olması ya da ameliyat olması genellikle rastlanılan bir durumdur.

Sonuç

Otoskleroz sebebi net bilinmeyen bir hastalıktır. hastalarda sesin iletiminde sorun olmaktadır. Bu durum ameliyat ile ya da işitme cihazları ile tedavi edilebilmektedir. Ameliyat kalıcı işitme kaybı gibi ciddi riskler içermesi nedeni ile tecrübeli ellerde yapılmalıdır.

Çeşitli sebeplerle ameliyat olamayacak hastalarda, ameliyattan çekine hastalarda, tek sağlam kulağında kireçlenme olan hastalarda işitme cihazı çok iyi verim sağlamaktadır. Cerrahiye iyi bir alternatif olarak halen kullanılmaktadır.

Sık Sorulan Sorular

[toggle title=”Otoskleroz nasıl tedavi edilir?” state=”open”]Otoskleroz tedavisinde işitme cihazları ya da cerrahi iki alternatif olarak bulunmaktadır. İşitme cihazları hastalığın seyrini değiştirmez ancak işitme kaybı gibi olan şikayetlerin geçmesini sağlar. Cerrahi müdahale en önemli tedavi yöntemidir ancak düşük de olsa kalıcı işitme kaybı riski olması sebebi ile tecrübeli ellerde yapılması gereken bir ameliyattır. Ayrıca hastalığın seyrini yavaşlatmak için, kemik yapım ve yıkımını düzenleyen bazı ilaçlar da kullanılabilmektedir. [/toggle]

[toggle title=”Otoskleroz kesin tanısı nasıl konur?” state=”close”]Kesin tanı ise tetkik ve muayene sonrası yapılan değerlendirmeler ışığında ameliyathanede kemikçiklerin hareket etmediğinin gösterilmesi ile olur.[/toggle]

[toggle title=”Kulakta kireçlenme nasıl geçer?” state=”close”]Otosklerozda kireçlenen kısımların tamamen temizlenmesi, ya da ortadan kaldırılması mümkün değildir. Bu durumda kireçlenmenin sebep olduğu şikayetlere yönelik tedavilerle hasta desteklenmelidir. İşitme kaybı ve çınlama şikayetlerine yönelik işitme cihazı ya da cerrahi müdahale iyi sonuçlar saplamaktadır.[/toggle]

%100 Memnuniyet
ÜCRETSİZ* işitme kontrolü için
bugün rezervasyon yaptırın.
Uzman Desteği Alın

İşitme uzmanlarının size yardımcı olmalarına destek olabilmek için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. En kaliteli eğitimler, dünya lideri ürünler ve sürecin her adımında destek sağlıyoruz.

Medises ®️
Yardım Merkezi