Bilgi Al Hemen Ara

Kulak Enfeksiyonu Nasıl Önlenir?

Kulak Enfeksiyonu Nasıl Önlenir?

Kulak enfeksiyonları farklı şekillerde karşımıza çıkabilmektedir.

Kulak Enfeksiyonu Nedir?

Kulak enfeksiyonları, değişik kulak bölgelerinde izlenebilen enfeksiyonlardır. Dış kulak yolunda, orta kulak boşluğunda ya da nadiren iç kulakta görülebilmektedir. Bulunduğu bölgeye göre farklı semptom ve bulgulara sahip olabilmektedir. Ağrı, kulakta dolgunluk, işitme azlığı, uğultu, çınlama, baş dönmesi gibi şikayetler eşlik edebilmektedir.

Dış Kulak Yolu Enfeksiyonları

Genellikle zarın dışında kalan kulak kanalı derisinden kaynaklanan bir enfeksiyondur. Genellikle kulağı yabancı cisimlerle kurcalama, kulak çöpü kullanma gibi sebeplerle kulak yolunun hasar görmesi, kulaktaki kıl köklerinin enfeksiyonu ya da havuz, deniz, kaplıca gibi yerlerde kirli suyun kaçması sonrası ortaya çıkabilir.

Çiğneme ve konuşma sırasında belirginleşen ciddi kulak ağrısına, işitmede azlığı, uğultu ve çınlamaya ayrıca kulak akıntısına sebep olur. Bu durumda bir uzmana başvurulmalı, muayene sonrasında kulak yolu temizlenerek uygun damlalarla tedavisi planlanmalıdır. Oluşmasını önlemek adına, kulak kanalı duş sonrası kulak dışından kurulanmalıdır. Kulak kanalı parmak, kulak çubuğu ya da başka cisimlerle kurcalanmamalıdır. Kirli, pis sular risk olabildiği için buralarda suya girilmemelidir.

Orta Kulak Enfeksiyonları

Her yaşta olabilmekle birlikte sıklıkla çocuklarda görülür. Temel sorun orta kulak ve geniz arasında bağlantı sağlayan östaki tüpünün etkilenmesi ile ortaya çıkar. Çocuklarda mevcut olan ve yaşla küçülen geniz eti östaki tüpünün genize açılan kısmına yakın yerleşimlidir. Boğaz enfeksiyonları, sinüzit, grip, nezle gibi üst solunum yolu enfeksiyonları, alerji gibi durumlarda östaki tüpü etkilenmekte, sonrasında östaki kanalı tıkanarak orta kulak havalanması bozulmakta ve orta kulakta sıvı birikmektedir.

Ardından biriken sıvı enfekte olunca da orta kulak enfeksiyonları oluşmaktadır. Hastalarda ateş, halsizlik, kulak ağrısı, tıkanıklık, işitme azlığı, uğultu, çınlama ve baş dönmesi izlenebilmektedir. Bunun yanında eşlik eden diğer enfeksiyonlara ait boğaz ağrısı, burun akıntısı gibi şikayetler de görülebilmektedir. Bu durumda da yine bir uzmana başvurmalı, sebep olan enfeksiyonlar ile birlikte tedavisi planlanmaktadır.

Orta kulak enfeksiyonlarında özellikle çocuklar sigaralı ortamlarda etkilenmektedir. Çocukların sigaralı ortamdan uzak tutulması önemlidir. Anne sütüne devam süresinin artması orta kulak enfeksiyonlarında koruyucu rol oynamaktadır. Kalabalık aile yapısı (kardeş sayısı artması) riski arttırmaktadır. Çocukların vücut savunma sisteminin dayanıklılığının arttırılması ve üst solunum yolu enfeksiyonlarından korunması önemlidir. Alerjik durumlarda tedavileri düzenlenmelidir.

Orta Kulak Enfeksiyonları

Kulak Enfeksiyonu Nasıl Teşhis Edilir?

Kulak enfeksiyonları teşhisi için hasta iyice sorgulanmalı, eşlik eden şikayetleri öğrenilmelidir. Ardından uzman tarafından detaylı kulak muayenesi ile sorunun nerden kaynaklandığına bakılmalıdır. Dış kulak yolu enfeksiyonlarında muayene yeterli bir yöntemdir. Orta kulak enfeksiyonlarında bazen basınç testi (timpanometri) ya da işitme testi (odyometri) yardımcı olarak kullanılabilmektedir. Enfeksiyonların ilerleyerek kulak arkası kemiklere yayılması gibi nadir durumlarda tomografi de gerekebilmektedir.

Orta Kulak Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

Orta kulak enfeksiyonlarında kulakta tıkanıklık, ağrı, ateş, işitme azlığı, uğultu, çınlama ve bazen de baş dönmesi görülebilmektedir. Bazı hastalarda beraberinde izlenen boğaz ve burun enfeksiyonlarına bağlı olarak burun akıntısı, hapşuruk, baş ağrısı, geniz akıntısı, boğaz ağrısı gibi bulgular da eşlik edebilmektedir.

Neden Kulak Enfeksiyonu Olur?

Orta kulak bölgesi ile geniz bölgesi arasında östaki tüpü dediğimiz bir kanal mevcuttur. Bu kanal orta kulakta oluşan kulak akıntılarının ve hava basıncının genize aktarılarak dengenin sağlanmasına yardımcıdır. Bu kanalın çalışmasını etkileyen durumlarda orta kulakta basınç artışı ve sıvı birikmesi ortaya çıkar. Bu biriken sıvı enfeksiyonu da orta kulak enfeksiyonlarına yol açar.

Östaki tüpünün çalışmasını engelleyen, burun ve sinüs enfeksiyonları, alerjik burun hastalıkları, üst solunum yolu enfeksiyonları, kronik sigara içiciliği gibi durumlarda orta kulak enfeksiyonları izlenebilmektedir.

Kulak Enfeksiyonu Tedavisi

Kulak enfeksiyonlarında tanı sonrası, sebep olabilecek durumlar tedavi edilerek ortadan kaldırılmaya çalışılmalı, uygun antibiyotik ve ağrı kesicilerle tedavi planı yapılmalıdır.

Sık Sorulan Sorular

[toggle title=”Kulak iltihabı nasıl giderilir?” state=”open”]Uygun antibiyotik ve ağrı kesicilerle tedavi planlanmalıdır.[/toggle]

[toggle title=”Kulak iltihabı için evde ne yapılır?” state=”close”]Kulak enfeksiyonlarında kesin anı ve tedavi için uzmana başvurulmalıdır. Evde eğer ateş ve ağrı gibi şikayetler varsa onları hafifletmeye yönelik ağrı kesici ve ateş düşürücülerle müdahale edilebilir.[/toggle]

[toggle title=”Kulak iltihabı neden olur?” state=”close”]Kulağı yabancı cisimlerle kurcalama, kulak çöpü kullanma, havuz, deniz, kaplıca gibi yerlerde kirli suyun kaçması, burun ve sinüs enfeksiyonları, alerjik burun hastalıkları, üst solunum yolu enfeksiyonları, kronik sigara içiciliği gibi durumlarda kulak enfeksiyonları izlenebilmektedir.[/toggle]

%100 Memnuniyet
ÜCRETSİZ* işitme kontrolü için
bugün rezervasyon yaptırın.
Uzman Desteği Alın

İşitme uzmanlarının size yardımcı olmalarına destek olabilmek için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. En kaliteli eğitimler, dünya lideri ürünler ve sürecin her adımında destek sağlıyoruz.

Medises ®️
Yardım Merkezi