Bilgi Al Hemen Ara

Kulak Çınlaması (Tinnitus) Nedir?

Kulak Çınlaması (Tinnitus) Nedir?

Kulak çınlaması, herhangi bir ses kaynağı olmadan işitilen, uğultu, çınlama, tıslama, davul sesi, rüzgar sesi, makine sesi, hışırtı, nabız sesi gibi farklı şekillerde tarif edilebilen seslerdir. Toplumda çok sık görülmektedir. Bazen kendiliğinden geçmekte, bazen geçici olduğu gibi bazen de sürekli hale gelebilmektedir. Hastalar için çok can sıkıcı olabilmekte, bazen bu ses psikolojik sorunlara sebep olabilmektedir.

Çınlamanın çok çeşitli sebepleri olabilmektedir. Ancak işitme kayıplarında erken bulgu olması açısından önemlidir. Çok çeşitli nedenlerden kaynaklı olması sebebiyle üzerinde durulması gereken önemli bir sorun olmaktadır.

Kulak Çınlaması Belirtileri Sebepleri Nelerdir?

Kulak çınlaması aslında kendisi bir belirtidir. İşitme kaybının erken belirtisi olması açısından dikkate alınmalıdır. Kronik hastalıklar, işitme kayıpları, yorgunluk-stres, kan dolaşımını etkileyen durumlar, yüksek sese maruziyet, iç kulak hastalıkları, kansızlık, vitamin eksiklikleri, çeşitli ilaçlar, kulak ve beyin tümörleri gibi çok çeşitle sebeplerle ortaya çıkabilir.

Kulak Çınlamasının Belirtileri Nelerdir?

Ortamda hiçbir sesli uyaran olmadan duyulan sesler çınlama olarak tarif edilir. Beraberinde işitme kaybı, baş dönmesi, bulantı, gözlerde kararma, halsizlik, boyun ağrıları gibi şikayetler de izlenebilir.

Kulak Çınlaması Çeşitleri Nelerdir?

Kulak çınlaması objektif ve sübjektif tinnitus olarak ikiye ayrılır. Eğer kişinin duyduğu sesi başkası da duyuyorsa bu objektif tinnitusdur ve genellikle kas ve damar hastalıklarında olur. Sesi sadece kişi duyuyorsa bu sübjektif tinnitusdur ve saydığımız diğer nedenlerle alakalı olarak görülebilir.

Kulak Çınlaması Tanısı Nasıl Konur?

Kulak çınlaması hastalarında öncelikle hasta ile iyi bir iletişim kurulmalıdır. Kişinin şikayetleri iyi sorgulanmalı, ne zaman başladığı, hangi kulağı etkilediği, nasıl bir ses olduğu, tetikleyen bir durum olup olmadığı, bir hastalık öyküsü, aile öyküsü, mesleği, gürültüye maruziyet öyküsü iyice sorgulanmalıdır.

Hasta iyice sorgulandıktan sonra tam bir kulak burun boğaz muayenesi ve nörolojik muayene yapılmalıdır. Bununla birlikte hastanın baş-boyun bölgesi iyi dinlenmelidir.

Öykü ve fizik muayene sonrasında ise hastanın verdiği bilgi ve muayene bulgularına göre gerekirse kan tetkikleri ve görüntülemeler (röntgen, tomografi ya da MR) yapılabilmektedir. Bunların yanında mutlaka kulak işitme testi yani odyometri yapılmalıdır. Bu test ile işitme kaybı olup olmadığının yanında hastanın duyduğu çınlama sesinin neye benzediği ve uygun frekans ve şiddeti de tespit edilebilmektedir. Böylece çınlamayı baskılayacak maskeleyici ses belirlenerek değişik tedavi metodları da uygulanabilmektedir.

Kulak Çınlaması Tanısı Nasıl Konur?

Kulak Çınlaması Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Çınlamanın tedavisinde farklı yöntemler uygulanmaktadır. Eğer sebep bulunabilirse (enfeksiyon, kulak hastalığı, kansızlık, vitamin eksikliği vs) öncelikle bu durum düzeltilmelidir. Kan dolaşımı bozukluğu varsa dolaşım düzenleyiciler, stres ve anksiyete bağlı ise antidepresanlar gibi ilaçlar tedaviye eklenebilmektedir.

Bilişsel tedaviler kulak çınlamasının nedeni ve etkileri hakkında hastaların bilinçlendirilmesini sağlar. Bu terapiler aracılığıyla farkındalık sağlanarak şikayetlerde bir gerileme elde edilebilir. Bu hastalarda uyku ile ilgili problemler de eşlik edebileceği için uyku hijyeninin tekrar sağlanmasına yönelik terapiler de etkili olabilir.

Kulak çınlaması bazı diğer hastalıklar için kullanılan ilaçların yan etkilerinden kaynaklanıyorsa, ilaçlar doktor kontrolünde değiştirilir, kesilir ya da yeniden düzenleme yapılır. Kişiye gürültülü ortamlarda çalışıyorsa, gürültüden kaçınması ya da kulak koruyucuları kullanması önerilebilir. Bazı kulak hastalıkları ya da işitme sinir tümörlerinde cerrahi tedavi uygulanabilir.

Sessiz ortamlarda, özellikle gece yatağa yattığınızda şikayetler daha fazla rahatsız ediyorsa, radyo ya da televizyon gibi ses çıkaran cihazların kullanımı önerilebilir. Böylece çınlama duyulması baskılanabilmektedir. Ayrıca ses üreten farklı cihazlar ile rahatsız etmeyen ve sürekli devam eden bir ses ile kişinin kulak çınlamasını unutmasına yardımcı olarak çınlamanın tedavisinde kullanılabilir.

Kulağa lazer uygulaması, psikoterapi, hipnoz, meditasyon gibi diğer alternatif tedavi yöntemleri de uygulanabilir. Bu tedavilerin etkinliği konusunda tartışmalı sonuçlar olması nedeni ile kişiye özgü değerlendirilmelidir.

Özetle, her hasta kendi içinde değerlendirilmeli ve tedavi planı kişisel olmalıdır.

Kulak çınlaması basit ve geçici olabileceği gibi önemli bir durumun (kafatası tümörleri, dolaşım bozuklukları, damar hastalıkları gibi) belirtisi olarak da ortaya çıkabilir. Bu nedenle ihmal edilmemeli,  gerekli kontrollerinizi yaptırılması ihmal edilmemelidir.

Sonuç

Çınlamanın farklı sebepleri olmakla birlikte ileri yaşta işitme kaybına bağlı ortaya çıkan durumlarda işitme cihazı kullanımı önemli yer tutmaktadır. Ayrıca işitme kaybı olmasa bile çınlamanın baskılanması konusunda da işitme cihazları yüksek oranda fayda sağlamaktadır.

 Kulak çınlaması hakkında daha fazla bilgi almak için 444 09 35 nolu danışma hattımızdan bilgi alabilir, www.medises.com.tr adresimizi ziyaret edebilir, ücretsiz çınlama testi ve ücretsiz çınlama cihazlarını testi etmek için şubelerimizde veya evde deneme hizmetimizden yararlanabilirsiniz.

Sık Sorulan Sorular

[toggle title=”İşitme kaybına neden olan şeyler?” state=”open”]İşitme kaybı sesin dışardan gelip beyinde sesin algılanmasına kadar olan tüm basamaklarda; kulak kepçesi, dış kulak kanalı, kulak zarı, orta kulak, iç kulak, kulak işitme siniri ve beyin bölgesini ilgilendiren herhangi bir hastalıkta ortaya çıkabilmektedir. Burada doğuştan gelen yapısal bozukluklar, tıkayıcı nedenler, enfeksiyonlar, travmalar, kireçlenmeler, sinirsel hastalıklar, kan dolaşım bozuklukları, tümörler gibi sayısız neden ortaya konabilir.

Sıklıkla karşılaşılan durum ise yaşa bağlı ortaya çıkan presbiakuzi dediğimiz işitme kaybıdır.[/toggle]

[toggle title=”İşitme kaybı nasıl giderilir?” state=”close”]İşitme kaybı tedavisinde sebebi belirlemek en önemli konudur. Sebebe yönelik tedavilerden fayda görmeyen ya da sinirsel tip işitme kaybı olan kişilerde işitme cihazları ön plana çıkmaktadır.[/toggle]

[toggle title=”Geçici işitme kaybı neden olur?” state=”close”]Geçici işitme kaybı kulak kiri, yüksek sese maruz kalma, kulak enfeksiyonları gibi tedavi ile düzelme ya da zamanla kendiliğinden düzelme gösteren durumlarda ortaya çıkar. Burada işitme kaybının ne zaman başladığı, ne kadar sürdüğü, tetikleyen faktörler iyi sorgulanmalı, kulak muayenesi yapılmalı ve işitme testi ile ölçümler yapılmalıdır. Bunların sonucuna göre hasta değerlendirilmeli, durumun geçici mi kalıcı mı olduğu belirlenip ona göre tedavi planlanmalıdır. [/toggle]

%100 Memnuniyet
ÜCRETSİZ* işitme kontrolü için
bugün rezervasyon yaptırın.
Uzman Desteği Alın

İşitme uzmanlarının size yardımcı olmalarına destek olabilmek için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. En kaliteli eğitimler, dünya lideri ürünler ve sürecin her adımında destek sağlıyoruz.

Medises ®️
Yardım Merkezi