Bilgi Al Hemen Ara

İşitme Kaybında Erken Tanının Önemi

İşitme Kaybında Erken Tanının Önemi

İşitme kaybı toplumda önemli bir yer edinmektedir. Çeşitli nedenlerle aniden ortaya çıkan ani işitme kaybı kulak burun boğaz acil durumlarından birisidir. Ancak bunun dışında çocuklara sık görülen enfeksiyona bağlı iletim tipi işitme kaybı ya da ileri yaş ile ortaya çıkan yaşlılık tipi – presbiakuzi – işitme kaybı toplumda sık karşımıza çıkmaktadır.

İşitme kaybının erken teşhis edilmesi, çocuklarda öğrenme, dil gelişimi, sosyal gelişim ve okul başarısı açısından önemli yer edinmektedir. İleri yaşta ise iletişim problemlerine bağlı olarak kişinin kendisini toplumdan soyutlamasına, psikolojik ve sosyal sorunlar yaşamasına neden olabilmektedir. Bu yüzden erken dönemde işitme kaybının tanı alması ve gerekli tedavilerin uygulanması ile bu sorunların önüne geçilebilmektedir.

İşitme Kaybı Nedir?

İşitme kaybı, en temel anlamı ile kişinin karşıdan gelen sesleri kısmen ya da tamamen duyamaması, duyduğu sesleri algılayamaması olarak tanımlanabilir. Her yaşta görülebilmekle birlikte sıklıkla ileri yaşta ortaya çıkar. Genellikle uğultu çınlama gibi bulgular eşlik eder. İşitme kaybı enfeksiyonlar, kulak kiri, dış kulak yolunda yabancı cisimler, kulak zarı ve orta kulağı etkileyen hastalıklar, işitme sinirini etkileyen hastalıklar, yüksek sese maruziyet gibi çok farklı sebeplerle ortaya çıkabilmektedir.

İşitme Kaybı Tanısı Nasıl Konur?

İşitme kaybı olan kişi öncelikle muayene edilmeli, kulak zarının durumuna bakılmalı ve varsa kulak kiri temizlenmelidir. Ardından odyometri denilen işitme testi uygulanmalıdır. Odyometri yapılamayan küçük yaş çocuklarda ABR ya da BERA denilen işitsel beyin sapı yanıtlarını ölçen testler yapılabilmektedir. Bazı hastalarda, eşlik eden diğer şikayetlere göre kan tetkikleri ya da MR (manyetik rezonans) görüntüleme de yardımcı olmaktadır.

İşitme Kaybında Erken Tanının Avantajları Nelerdir?

Özellikle çocuklarda erken tanı önemli bir durumdur. Ülkemizde yenidoğan bebeklere işitme tarama testi yapılmaktadır ve erken dönemde olası işitme kayıplı çocuklar belirlenebilmektedir. Böylece erken tanı ve rehabilitasyon (işitme cihazları ve özel eğitim) ile normal bireyler gibi akademik ve sosyal açıdan eksizsiz büyüme ve gelişmelerini tamamlayabilmektedirler.

İleri yaşlarda erken tanı ile kişilerin sosyal iletişimi sağlanarak sosyal izolasyona uğraması engellenebilir. Kişinin yeterince duyması ve uygun cevaplar vermesi ile, sosyal yaşamında düzen olması, günlük aktivitelerini rahat yapması ve insanlardan uzaklaşmaması sağlanarak aktif bir yaşam sürmesinin önü açılmaktadır. Ayrıca işitme kaybı tedavi edilmediği sürece giderek konuşulanları anlama oranı düşmekte ve süre uzadıkça düzelme şansı da azalmaktadır.

İşitme Kaybı Derecesi Nedir?

İşitme kaybı dercesini belirlemek için odyometri testi uygulanmaktadır. Test sonucuna göre işitme 0-25 dB (desibel) arasında ise Normal işitme, 25-40 dB arasında ise çok hafif derecede işitme kaybı, 40-55 dB arasında ise hafif derecede işitme kaybı, 55-70 dB arasında ise orta derecede işitme kaybı, 70-90 dB arasında ise ileri derecede işitme kaybı, 90 dB ve üzeri ise çok ileri derecede işitme kaybı olarak tanı almaktadır. Hastaların normal işitme dışında kalan kısmı yakın takipte olmalı, hafif işitme kaybı gelişmesi sonrası mutlaka hasta düzenli aralıklarla yakın takibe alınmalı ve tedavi alternatifleri değerlendirilmelidir.

İşitme Kaybı Derecesi Nedir?

İşitme Kaybı Tedavisi Nasıl Olur?

İşitme kaybının tedavisinde sebep olan faktör önemlidir. Örneğin, kulak kiri varsa temizlenmeli, orta kulak enfeksiyonlarında tedavi uygulanmalı, kulak zarı deliklerinde zar tamir edilmelidir. Yaşa bağlı ortaya çıkan işitme kayıplarında ise uygun bir şekilde yapılan odyometri testi sonrası işitme cihazı uygulamaları önemli yer tutmaktadır. İşitme cihazları işitmeyi sağlamanın yanında, eşlik eden uğultu-çınlama gibi sesleri baskılamakta, konuşulanları anlama oranlarını arttırmaktadır. Düzenli cihaz bakım ve ayarlarının yapılması hastaların cihaz kullanımına adapte olması ve yeterince verim elde etmesini sağlamaktadır.

İşitme Cihazı Fiyatları

İşitme cihazları her bireye göre farklılık gösteren ürünlerdir, Marka ve modelleri ile ayrılan ürünler, fiyatlandırılırken işitme kaybı ve uygulama şekline göre ücretlendirilir.

Sosyal Güvenlik Kurumu SGK işitme cihazı için 2022 yılı ödeme listesinde; Emekli için 1514 TL, çalışan için 1211,20 TL olarak ödeme belirlenmiştir. 18 yaş altı bireylerde ve çocuklarda ödeme oranları artarak yaş grubuna göre değişiklik göstermektedir. (18 yaş altı SGK ücretlerini öğrenmek için 444 09 35 nolu danışma hattımızdan bilgi alabilirsiniz.)

Firmamız Oticon, Philips, Widex, Resound, Bernafon ve Maico marka cihazlar ve yardımcı ürünleri ile kulak sağlığı ürünlerini ortalama 5 bin TL’den başlayan fiyatlarla sizler için satışa sunulmaktadır

Sonuç

İşitme kaybı ortaya çıktığında, söylenenleri sık sık tekrarlatma veya sesleri işitsek bile anlayamama olması durumunda hemen bir kulak muayenesi ve işitme testi yapılarak erken dönemde müdahale edilmelidir. İşitme kaybı olan kişilere geç kalmadan uygun cihaz uygulaması ve kaliteli cihazlarla rehabilitasyon yapılmalıdır.

 İşime kaybı kadar İşitme cihazı seçimi de hayatınızı birçok alanda ilgilendirecektir. Yapılan seçim, işitme kaybı derecesi, anlama kaybı, beyninizin işitme kaybından etkilenmesi gibi önemli konularda yaşantınız boyunca etkili olacaktır.

Doğru uygulama ve gerçek kulak ölçümü (REM) testi yapılarak belirlenen ürün seçimleri doğru sonuç devamında daha iyi duyma ve daha iyi anlama ile ihtiyacınıza cevap verecektir.

Size en uygun ürün seçimi ve daha fazla bilgi almak için 444 09 35 nolu danışma hattımızı arayabilir, www.medises.com.tr adresimizi ziyaret ederek ürünleri inceleyebilir. Ücretsiz işitme testi ve ücretsiz İşitme cihazlarını testi etmek için şubelerimizde veya evde deneme hizmetimizden yararlanabilirsiniz.

Sık Sorulan Sorular

[toggle title=”İşitme neden önemlidir?” state=”open”]İşitme insanların iletişiminde temel rol oynar. Konuşmanın gelişimi için işitmenin normal olması gereklidir. Sosyal yaşamda karşılıklı iletişim, sosyalleşme ve psikolojik yaşam için önemli yer tutar. Toplumdan uzaklaşma ve kendini soyutlama, kalabalık ortamlarda konuşulanları anlayamama, bir şey söylemekten çekinme gibi ciddi sorunlara neden olmaktadır.[/toggle]

[toggle title=”İşitme kaybı artar mı?” state=”close”]Özellikle yaşa bağlı olarak izlenen presbiakuzi zamanla artar. Artış hızı kişilere göre değişmektedir. Erken dönemde yapılan gerekli müdahalelerle, işitme kaybı giderek artsa bile, kişiler anlama bozukluğu ve söylenenleri tekrarlatma konusunda daha rahat olmaktadırlar.[/toggle]

%100 Memnuniyet
ÜCRETSİZ* işitme kontrolü için
bugün rezervasyon yaptırın.
Uzman Desteği Alın

İşitme uzmanlarının size yardımcı olmalarına destek olabilmek için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. En kaliteli eğitimler, dünya lideri ürünler ve sürecin her adımında destek sağlıyoruz.

Medises ®️
Yardım Merkezi