Bilgi Al Hemen Ara

İşitme Kaybı Türleri

İşitme kaybı türleri, sesin iletimi ve beyinde algılanması sürecinde, sorun olan kısma bağlı olarak ortaya çıkmaktadır.  Sesin kulağa ulaşıp, işitme sinirinde algılanmasına kadar olan kısımlarda sorun olursa iletim tipi işitme kaybı ortaya çıkmaktadır. İşitme sinirinden beyinde algılanmasına kadar olan kısımda sorun olursa sinirsel işitme kaybı izlenmektedir.

İki bölge etkilenmesi karışık tip işitme kaybına neden olmaktadır. Eğer beyinde algı bozukluğu varsa merkezi işitme kaybı denmektedir. Bunların dışında hiçbir sorun olmadığı halde işitmeyen ya da işitmediğini söyleyen kişiler ise fonksiyonel işitme kaybı olarak değerlendirilmektedir.

İşitme Kaybı Nedir?

İşitme kaybı dışardan gelen sesin kişi tarafından işitilmemesi ya da algılanmamasıdır. Beraberinde uğultu, çınlama gibi şikayetler de eşlik edebilmektedir.

İşitme Kaybı Türleri Nelerdir?

İletim tipi işitme kaybı: Sesin dışardan algılanıp işitme sinirine kadar iletilmesi kısmında sorun olması sonrası ortaya çıkan işitme kaybı tipidir. Kulak kepçesi, kulak kanalı, kulak zarı ve kulak kemikçiklerine bağlı problemler sebep olabilmektedir. Bu bölgede olan sorunlarda yerine göre cerrahi müdahale ya da işitme cihazları etkili olabilmektedir.

Sinirsel İşitme Kaybı: İşitme sinirine ulaşan sesin beyindeki işitme algılama bölgesine kadar ulaşması kısmında olan işitme kayıplarıdır. Gürültü, bazı kulağı etkileyen ilaç kullanımı, bazı hastalıklar, işitme siniri tümörleri, travmalar, iç kulak enfeksiyonları bu duruma sebep olabilmektedir. Bu kayıplarda işitme cihazları ilk seçenek olarak tedavide kullanılmaktadır. Nadiren cerrahi bir seçenek olarak değerlendirilmektedir

Karışık Tip İşitme Kaybı: iletim ve sinirsel tip işitme kayıplarının birlikte görüldüğü durumlardır.

Fonksiyonel İşitme Kaybı: Hastada bilinen hiçbir sorun olmamasına rağmen, bilerek veya bilmeyerek işitme kaybı olduğuna inanması veya diğer kişilere karşı inandırmaya çalışması durumudur. Genellikle psikiyatrik hastalıklarda karşımıza çıkmaktadır.

Merkezi İşitme Kaybı: Beyindeki işitme merkezine ait sorunlarda karşımıza çıkmaktadır. Genellikle tedavisi mümkün olmayan hastalıklardır.

İşitme Kaybı Derecesi Nasıl Ölçülür?

İşitme kaybının derecesi işitme testleri ile ölçülmektedir.

İşitme Kaybı Derecesi

İşitme Kaybının Tedavisi Nasıl Olur?

İşitme kayıplarından, iletim tipi kayıp olan durumlarda hastanın isteği, anestezi uygunluğu gibi durumlara da bağlı olarak bazı cerrahi işlemler fayda sağlamaktadır. Bu durumların dışında ise işitme cihazları ön planda yer almaktadır.

Sık Sorulan Sorular

[toggle title=”İşitme kaybının tipi nasıl bulunur?” state=”open”]Hastanı şikayetleri dilendikten sonra muayene yapılmalı, sonrasında işitme testi uygulanmalıdır. Muayene sırasında kulak kepçesi, kulak kanalı, kulak zarı kaynaklı durumlar rahatlıkla tespit edilebilmektedir. Bazı durumlarda, özellikle işitme siniri ve beyin bölgesini değerlendirmek için kulak manyetik rezonans görüntüleme (MRG) yapılabilmektedir.[/toggle]

[toggle title=”İşitme engelliler kaça ayrılır?” state=”close”]İşitme engelliler iki gruba ayrılmaktadır. Bir tarafta tamamen duymayan grup yer alırken, diğer tarafta işitme cihazı gibi yardımcı cihazlarla kısmen de işitebilen bir grup yer almaktadır.[/toggle]

[toggle title=”Sinirsel işitme kaybı ne demek?” state=”close”]İşitme sinirine ulaşan sesin beyindeki işitme algılama bölgesine kadar ulaşması kısmında olan işitme kayıplarıdır. Gürültü, bazı kulağı etkileyen ilaç kullanımı, bazı hastalıklar, işitme siniri tümörleri, travmalar, iç kulak enfeksiyonları bu duruma sebep olabilmektedir. Bu kayıplarda işitme cihazları ilk seçenek olarak tedavide kullanılmaktadır. Nadiren cerrahi bir seçenek olarak değerlendirilmektedir[/toggle]

%100 Memnuniyet
ÜCRETSİZ* işitme kontrolü için
bugün rezervasyon yaptırın.
Uzman Desteği Alın

İşitme uzmanlarının size yardımcı olmalarına destek olabilmek için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. En kaliteli eğitimler, dünya lideri ürünler ve sürecin her adımında destek sağlıyoruz.

Medises ®️
Yardım Merkezi