Bilgi Al Hemen Ara

İşitme Kaybı Sebepleri?

İşitme kaybı kişinin dışardan gelen sesleri işitemediği, işittiğini anlayamadığı, uğultu çınlama gibi şikayetlerin eşlik ettiği bir durumdur. İşitme kaybı her yaşta ortaya çıkabilir, ancak yaşlılarda risk daha fazladır. Çok farklı sebeplerle ortaya çıkabilmektedir. Tek taraflı, iki taraflı, ilerleyici, dalgalanma gösteren şekilde izlenebilmektedir. Çocuklarda ve erişkinlerde farklı sebepler işitme kaybına neden olabilmektedir.

Gürültü önemli bir işitme kaybı nedeni olabilmektedir. Bu ani patlama sesi şeklinde gürültü olabileceği gibi uzun yıllara yayılmış sürekli maruz kalınan hafif gürültülü ortamlar da işitme kaybına neden olabilmektedir.

Hızlıca ortaya çıkan ani işitme kaybı, enfeksiyonlar, iç kulak kanallarındaki sıvı içeriğindeki bozukluklar, damarsal sorunlar, travmalar, tümörler, otoimmün-romatizmal hastalıklar, sinir sistemiyle ilgili hastalıklar, çeşitli ilaçlara bağlı yan etkiler sebebiyle olabilir. İşitme sinirini etkileyen tümörler ani,  geçici ya da kalıcı işitme kaybına neden olabilirler. Otoimmün hastalıklar sinirsel tip işitme kayıpları ile ilişkili olabilir.

Bu hastalıklarda genellikle eşlik eden farklı belirti ve bulgular vardır. Bu hastalarda işitme kaybı; tek taraflı başlayıp iki taraflı olabilir, ani sinirsel tip işitme kaybı gibi olabilir veya dalgalanan tipte işitme kaybı şeklinde izlenebilmektedir.

İşitme kaybına eşlik eden görme kaybı, güçsüzlük, el-kol hareketlerinde zorlanma, hafıza kaybı gibi nörolojik bulgular Multiple Skleroz gibi nörolojik hastalıkları düşündürebilir. Erişkinlerde her iki kulağı etkileyen yaşla ilerleyen presbiakuzi dediğimiz yaşa bağlı işitme kayıpları sıklıkla görülmektedir.

İşitme Kaybı Nedir?

İşitme kaybı kişinin duyduğu sesleri işitme kabiliyetindeki azalma, sesleri güçlükle ve çaba harcayarak algılama, kulak çınlaması, uğultu sesleri ve bazı ileri durumlarda işitmenin tamamen kaybolması şeklinde tanımlanabilir.

İşitme Kaybının Sebepleri Nelerdir?

İşitme kaybının sebepleri, kulak kepçesi, kulak kanalı, kulak zarı, orta kulak kemikçikleri (çekiç örs üzengi), iç kulak, işitme siniri ve beyin ile alakalı çok çeşitli sebeplerle olabilmektedir.

Kulak kepçesi ve kulak kanalı: Çocuklarda özellikle doğuştan kulak kepçesi ya da kulak kanalı gelişim bozuklukları görülebilmektedir. Yaş ilerledikçe dış kulak yolunu dolduran kulak kiri ve kulak kanalı enfeksiyonları işitme kaybı sebebi olabilmektedir. Bu durumlarda da sesin iletimini bozarak işitme kaybı yapmaktadır.

Kulak Zarı: Kulak zarında oluşan delikler, enfeksiyonlar ya da kireçlenmeler de ses iletimini azaltarak işitme kaybına neden olan durumlardandır.

İşitme Kaybı Sebepleri Nelerdir?

Orta Kulak: Orta kulak enfeksiyonları, kireçlenmeler, çekiç-örs-üzengi kemikçiklerinde olan sorunlar da ses iletimini bozarak etki edebilmektedir.

İç kulak- Yarım daire kanalları: Yüksek sese maruziyet, yaşa bağlı oluşan hasarlar, iç kulak enfeksiyonları (labirintit vs), iç kulağı etkileyen bazı sistemik hastalıklar, başka amaçla kullanılan ilaçların toksik etkileri, kan dolaşımını bozan damarsal hastalıklar, bazı romatizmal hastalıklar gibi sebepler çeşitli derecelerde kalıcı ya da geçici işitme kaybına neden olabilmektedir.

İşitme Siniri: İşitme sinirinin kendinden kaynaklanan tümörleri ya da etraftan kaynaklı tümörlerin basısı, travmaya bağlı sinir hasarı gibi durumlarda sinirsel işitme kaybı görülmektedir.

Beyin: Kulakta işlenerek beyindeki işitme merkezine gelen sesin algılanmasını bozacak nörolojik tümör ya da hastalıklar işitme kaybına neden olabilmektedir. Ancak bu hastalarda daha önemli olarak kas gücü kaybı, hafıza kaybı, görme bozuklukları, denge bozuklukları gibi daha ciddi şikayetler ön plandadır.      

Yüksek sese maruziyet ve buna bağlı iç kulakta oluşan hasar ile yaşa bağlı izlenen işitme kaybı (presbiakuzi) sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Bu durumlarda iç kulakta hasar olmakta ve hastalara işitme cihazı ile destek sağlanması gerekmektedir.

İşitme Kaybı Belirtileri Nelerdir?

İşitme kaybı direkt hasta tarafından fark edilebilmektedir. Ancak sıklıkla hastalar sesi duyduklarını ancak duyduklarını anlamakta ve ayırt etmekte zorluk yaşadıklarını belirtmektedir. Kalabalıkta sesi işitmede zorlanma, evde televizyon gibi araçların sesini giderek daha yüksek açma da önemli bulgulardandır.

Bunun yanında hastada özellikle geceleri sessizlikte belirginleşen çınlama, uğultu, makine sesi gibi anormal ses duyması da işitme kaybının erken bulgusu olabilmektedir.

İşitme Kaybı Tanısı Nasıl Konur?

İşitme kaybı olan hasta detaylı bir şekilde muayene edilmelidir. Kulak kepçesi, kulak yolu, kulak zarı, orta kulak sorunları muayene ile görülebilmekte ve tedavi edilebilmektedir. Muayene sonrası işitme testleri yapılarak, işitme kaybı olup olmadığı, kayıp varsa ne derecede olduğu, ne tür işitme kaybı olduğu tespit edilebilmektedir. Bazı durumlarda işitme siniri ya da beyin hastalıklarını ayırt etmek için manyetik rezonans görüntüleme (MR) ya da tomografi gibi görüntüleme yöntemleri de gerekebilmektedir.

İşitme Kaybı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Sesin iletimini bozan, kulak kepçesi, kulak kanalı, kulak zarı ve orta kulak sorunları varsa cerrahi fayda sağlayabilmektedir. Ancak ameliyatı istemeyen ya da ameliyata uygun olmayan hastalarda işitme cihazları fayda sağlamaktadır.

Sinirsel kayıplarda ise cerrahi fayda etmemekte ve işitme cihazları ilk seçenek olmaktadır.

Sık Sorulan Sorular

[toggle title=”İşitme kaybına neden olan şeyler?” state=”open”]Çok farklı sebepler olmakla birlikte sıklıkla gördüğümüz nedenler: gürültü maruziyeti, yaşa bağlı kayıplar, kulak kirleri, kulak kireçlenmesi, bazı ilaçlar, bazı hastalıkların (diyabet, hipertansiyon gibi) ileri dönem etkileri olarak karşımıza çıkmaktadır.[/toggle]

[toggle title=”İşitme kaybı nasıl giderilir?” state=”close”]Küçük bir kısmında cerrahi ya da ilaç tedavisi işe yaramaktadır. Ancak çoğunlukla işitme cihazları önemli yer tutmaktadır.[/toggle]

%100 Memnuniyet
ÜCRETSİZ* işitme kontrolü için
bugün rezervasyon yaptırın.
Uzman Desteği Alın

İşitme uzmanlarının size yardımcı olmalarına destek olabilmek için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. En kaliteli eğitimler, dünya lideri ürünler ve sürecin her adımında destek sağlıyoruz.

Medises ®️
Yardım Merkezi