Bilgi Al Hemen Ara

Ani İşitme Kaybı Nasıl Oluşur?

Ani İşitme Kaybı Nasıl Oluşur?

Ani işitme kaybı 3 günden kısa sürede, bir ya da iki kulakta birden oluşan işitme kaybıdır. Çoğu hastada birkaç saat içinde gelişmektedir. Sebebi net olarak bilinmese de, geçirilmiş enfeksiyonlar, yüksek sese maruziyet, çeşitli ilaçların kullanımı, travmalar ile damar ve bağışıklık sistemini ilgilendiren kronik hastalıklar neden olarak gösterilmektedir. Yüz bin kişide 10-20 arası oranlarda görülebilmekte ve tedaviye cevap vermeyen küçük oranlarda kalıcı işitme kaybına da neden olabilmektedir.

Beraberinde uğultu, çınlama ve baş dönmesi görülebilmektedir. Kulak burun boğaz hastalıklarında acil durum olarak değerlendirilir ve ani başlayan işitme kayıplarına hızlıca tetkik ve tedavileri yapılıp gereken müdahalelerde bulunulmalıdır.

Ani İşitme Kaybı Nedir?

Ani işitme kaybı son 3 gün içerisinde genellikle çınlama ve uğultunun eşlik ettiği, acil müdahale gerektiren bir işitme kaybıdır. Sorun genellikle iç kulakta yer alan salyangoz, yarım daire kanalları ve işitme sinirinin etkilenmesi ile ortaya çıkar. Ne kadar erken müdahale edilirse o kadar iyi yanıt alınabilmektedir. Tedavi edilmeyen ya da tedaviye cevap alınamayan kişilerde kalıcı işitme kaybı görülebilmektedir.

Ani İşitme Kaybının Sebepleri Nelerdir?

Ani işitme kaybının sebebi net olarak bilinmemektedir, ancak çok çeşitli sebepler sorumlu olarak kabul edilmektedir. Bunlar arasında özellikle yakın zamanda geçirilen üst solunum yolu enfeksiyonları önemli yer tutmaktadır. Bunun yanı sıra bazı ilaçlar, sahip olunan kronik hastalıklar, bağışıklık sistemi hastalıkları, kan dolaşımını etkileyen kalp-damar hastalıkları, yüksek sese maruziyet, kafa travmaları, iç kulak basıncını arttıran hastalıklar ve nadiren de kulak sinirini tutan tümörler neden olabilmektedir.

Nasıl Ani İşitme Kaybı Tanısı Konur?

Ani işitme kaybı olan hastalarda işitme kaybına ek olarak uğultu, çınlama ve bazen baş dönmesi eşlik edebilmektedir. Tanısı tam bir kulak burun boğaz muayenesi sonrasında yapılan kulak işitme testi (odyometri) ile konulmaktadır. Sistemik hastalıkları ekarte etmek için kan tetkikleri yapılabilmekte, ayrıca çok sık olmasa da bazı durumlarda kulak manyetik resonans (MR) görüntülemesi de gerekebilmektedir.

Hastalar işitme kaybı yaşadıklarında sıklıkla kulak kiri olduğu düşüncesi ile hastaneye başvurmakta gecikmektedirler. Bu sebeple işitme kaybı, uğultu ve çınlama varsa hemen hekime başvurulmalı ve gereken tetkik ve tedaviler yapılmalıdır.

Nasıl Ani İşitme Kaybı Tanısı Konur

Ani İşitme Kaybı Tedavisi Nasıl Olur?

Ani işitme kaybında önemli olan kısa sürede tedaviye başlanmasıdır. Erken tanı ve tedavi iyileşme üzerine olumlu etki etmektedir. Tedavinin temelini kortikosteroidler oluşturmaktadır. Tanı konur konmaz vakit kaybetmeden intratimpanik (kulak içine iğne ile) ya da damardan veya ağız yoluyla kortikosteroid verilmelidir. Beraberinde kan dolaşımını düzenleyici, damar genişletici ilaçlar da verilebilmektedir. Hastanın değerlendirilmesine göre antiviral ilaçlar da eklenebilmektedir. Bu ilaçların yetersiz kaldığı durumlarda ise uygun olan hastalarda hiperbarik oksijen tedavisi de uygulanabilmektedir.

Ani İşitme Kaybı Belirtileri Nelerdir?

Üç günden kısa sürede ortaya çıkan işitmede azalma, uğultu, çınlama gibi şikayetler ön plandadır. Beraberinde iç kulak denge merkezi etkilenirse baş dönmesi, dengesizlik gibi şikayetler de izlenebilmektedir.

Sonuç

Ani işitme kaybı erken dönemde tanı alıp tedavi edilmesi gereken acil bir durumdur. Tedaviye başlama açısından ilk 10 gün önemlidir. Yüzde 60 civarı kendiliğinden iyileşme olasılığı da vardır.  Tedavi ile yüksek oranlarda iyileşme sağlanmaktadır. Ancak bazı hastalarda farklı derecelerde işitme kaybı kalıcı olarak devam edebilmektedir. Bu hastalarda işitme cihazı desteği önemli yer tutmaktadır.

Sık Sorulan Sorular

[toggle title=”Ani işitme kaybı geçici mi?” state=”open”]İşitme kaybını düzelme oranını en çok etkileyen faktör tedaviye başlama süresidir. Saatlerin bile önemi vardır. İşitme kaybı tam değilse, kalın sesleri etkiliyorsa, tek taraflı ise, beraberinde çınlama ve dengesizlik yoksa, tansiyon şeker gibi ek sistemik hastalığı yoksa, genç hasta ise iyileşme ihtimali daha fazladır. Ancak yine de tedaviye rağmen kalıcı işitme kayıpları görülebilmektedir.[/toggle]

[toggle title=”Ani işitme kaybı kaç gün sürer?” state=”close”]Ani işitme kaybı üç günden kısa sürede ortaya çıkar ve ne kadar erken tanı konulup tedaviye başlanırsa o kadar kısa sürede iyileşme periyoduna geçer. Yaklaşık 2 hafta içinde tedavi süreci tamamlanır ve tedaviye kişiye göre değişen oranlarda yanıt alınır. Tam iyileşme bir süre devam edebilmektedir.[/toggle]

[toggle title=”İşitme kaybı nasıl başlar?” state=”close”]İşitme kaybı aniden ortaya çıkan ya da kısa süre içinde giderek artan işitme kaybı ile ortaya çıkar, uğultu ve çınlama eşlik eder. Bazı hastalarda baş dönmesi, dengesizlik gibi şikayetler de eşlik edebilmektedir.[/toggle]

%100 Memnuniyet
ÜCRETSİZ* işitme kontrolü için
bugün rezervasyon yaptırın.
Uzman Desteği Alın

İşitme uzmanlarının size yardımcı olmalarına destek olabilmek için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. En kaliteli eğitimler, dünya lideri ürünler ve sürecin her adımında destek sağlıyoruz.

Medises ®️
Yardım Merkezi